Läxhjälpen
Intranät login knapp Intranät login knapp

Nyhetsarkiv /

Nu ska elever i Skellefteå få extra stöd för att nå kunskapsmålen i skolan 

Nu utökar Stiftelsen Läxhjälpen verksamheten till Skellefteå. Under hösten inleds ett nytt samarbete mellan den icke vinstdrivande stiftelsen och Sörböleskolan, med målet att fler elever på skolan ska nå kunskapskraven och gå vidare till gymnasiet.

Två elever sitter vi ett bord i en korridor långt borta i bakgrunden. I förgrunden syns flera elevskåp längs med korridoren

Sörböleskolan blir i höst först ut i Skellefteå att inleda ett samarbete med Stiftelsen Läxhjälpen, en ideell stiftelse som sedan 2007 har bedrivit ett strukturerat, riktat och resultatfokuserat läxhjälpsprogram på skolor runt om i landet. Stiftelsens mål är att skapa bättre förutsättningar för fler att klara grundskolan. Läxhjälpsprogrammet riktas till elever som ligger i riskzonen att inte bli gymnasiebehöriga. Läxhjälparna är anställda högskole- och universitetsstudenter som får ett givande extrajobb på sidan av sina studier och blir viktiga förebilder för eleverna.

”Nu är det äntligen dags för oss att starta upp vår verksamhet i Skellefteå, tack vare ett nystartat samarbete med Sörböleskolan. Det känns jättekul att tillsammans med skolan göra en insats för att fler elever ska nå kunskapsmålen, och samtidigt skapa jobbtillfällen för Skellefteås studenter.”

Linnea Bergdahl, regionchef norr, Stiftelsen Läxhjälpen
Porträttbild av Linnea Bergdahl
Linnea Bergdahl är regionchef med ansvar för region norr på Stiftelsen Läxhjälpen.

Sedan tidigare samarbetar Läxhjälpen med över 100 skolor runtom i landet, men i veckan drar läxhjälpspassen igång för första gången i Skellefteå. Två eftermiddagar i veckan under hela läsåret kommer 15 elever och tre läxhjälpare att träffas och göra läxor, öva inför prov och jobba på studieteknik. Tack vare engagerade lokala samarbetspartners, däribland Länsförsäkringar Västerbotten, kan verksamheten utökas i regionen. Det innebär att fler elever få ta del av Läxhjälpsprogrammet.

”Vi ser det som en fantastisk möjlighet, att tillsammans med Stiftelsen Läxhjälpen, kunna erbjuda en insats för våra elever som vill ha hjälp med skoluppgifter. Vi ser gärna att fler elever tar chansen att få hjälp med uppgifter som de inte hunnit göra färdiga under lektionstid eller uppgifter som känns svåra att klara på egen hand.”

Ellinor Löfbom Holmberg, biträdande rektor på Sörböleskolan