Läxhjälpen
Intranät login knapp Intranät login knapp

Läslovstävling i samarbete med Bonnier Carlsen

Under läslovet anordnade Stiftelsen Läxhjälpen en läslovstävling i samarbete med bokförlaget Bonnier Carlsen för att uppmärksamma läsning och läslust. Här presenteras vinnarna av tävlingen.

Fyra elever står uppradade bredvid varandra i skolmiljö. Eleverna håller varsin bok framför ansiktet.

Under årets läslov ville Stiftelsen Läxhjälpen tillsammans med bokförlaget Bonnier Carlsen passa på att uppmärksamma läsande och skrivande lite extra. Därför anordnades en läslovstävling där elever i Läxhjälpsprogrammet fick chansen att vinna böcker från Bonnier Carlsen. Uppgiften för eleverna var att färdigställa en påbörjad berättelse där kriterierna kreativitet, fantasi och känsla kom att bedömas. 

Berättelsens introduktion

Det var en gång ett litet höstlöv. Höstlövet hade för inte så länge sedan varit ett grönt sommarlöv som suttit fast vid ett träd. Nu när höstlövet inte längre satt fast vid sitt träd så som det hade gjort under solen och värmens tid, låg det istället nedanför sitt tidigare hem och såg upp mot himlen som för var dag som gick tycktes bli allt mer gråmulen. En märklig morgon vaknade höstlövet kvickt av ett ljud som denna var obekant inför. Ett brummande, nästan skakande ljud. Höstlövet såg hur en stor maskin fördes mot trädet som den tidigare fäst sig vid och hur, samtidigt som maskinen rörde sig längs med trädets stam, det föll till marken med en duns. Trädets fall orsakade en vind i vilken höstlövet flög rakt upp för att sedan landa på trädet som numera låg ner på marken.

Trädet bars upp av en stor klo för att läggas upp på en stor bil, allt medan höstlövet låg kvar på trädets stam. Den stora bilen startade och påbörjade sin resa mot en för lövet okänd destination. Efter en färd som pågick i vad som för höstlövet kändes som dagar och nätter lastades trädet, med höstlövet fortfarande liggandes på, av den stora bilens flak. Trädet och höstlövet bars av en annan stor klo av från bilen och in i en stor sal med massvis utav maskiner. Det mullrade och gnisslade från maskinerna. På sin resa på trädets stam fastnade höstlövet i vinden som en av de stora maskinerna fräste ur sig av och flög av trädet för att sedan landa på en balk högt uppe i taket av den stora salen. Här såg höstlövet allt, bland annat det träd som lövet tidigare kallat sitt hem. Trädet bars nu mot en av de stora maskinerna, lövet tittade förbryllat på skeendet med flera tankar snurrande, “vad skulle hända med trädet?”, ”vad var det för maskin?”. Trädet fördes in i maskinen och lilla lövet såg…

Vinnande bidraget: Svartedalsskolan i Göteborg

Med en historia som gör lövet personligt och där vemodet får ta plats bredvid det vackra har eleverna i Svartedalsskolans läxhjälpsgrupp lyckats kamma hem vinsten i året läslovstävling. Berättelsen slår läsaren med en känsla likt gamla sagor och varvar det ljusa och det mörka på ett både anspråkslöst och gripande sätt.

Juryns motivering

…såg trädet som den har varit med hela sitt lövliv. Samtidigt som den lilla lövet fortsätte tänka på alla bilar som passerade trädet och alla barn som lekte runt i sommaren under trädet hörde lilla lövet ett konstigt ljud bakom sig. Det vände sig om och såg trädet bli delad av något i metall. Lilla lövet fick panik och tittade snabbt runt. Det fanns inget lilla lövet kunde göra. Lilla lövet stängde sina ögon och fick minnen om de bra tiderna. Lilla lövet visste att detta skulle vara slutet men när han öppnade ögonen märkte lilla lövet att han har gått i mellan metallen och överlevt, hans kropp var intakt. Lilla lövet låg ovanpå trädet, som nu var i flera delar, det hade klyvts till vedklabbar. Fabriken luktade sågspån, damm och bränt trä. Lilla lövet såg sig omkring, hur skulle han ta sig ut härifrån?

Han tänkte hoppa ned från veden och försöka ta sig ut, men som tanken slog honom kände han en vindpust, någon lyfte upp honom. Lilla lövet fördes återigen ut till en stor bil. Bilen levererade ved till hus i staden. Lilla lövet hamnade hos en familj med två små barn. De lekte i vedtraven som låg i ett förråd på tomten. Snart kom snön, lilla lövet frös bland veden i förrådet. Än en gång kände han sig själv lyftas upp och nu fick han komma in, till ett varmt rum med ett stort träd. Han tyckte det var märkligt, ett träd inomhus? Det var en gran, en julgran, stor och grön. Den var så vacker, med lysande ljus och färgglada kulor. Plötsligt blev det ännu varmare, och det luktade som på fabriken, bränt trä. Lilla lövet låg i den öppna spisen och brann tillsammans med det som varit hans vän trädet.

En elev sitter vid en skolbänk i ett klassrum och läser i en bok. I ena handen håller hon i boken och andra handen håller hon för munnen. Hon har hörlurar på sig och framför henne, på bänken, ligger Läxhjälpens blåa målbok.
Två elever står i ett klassrum och håller upp böcker framför sina ansikten.
En elev sitter i ett klassrum och håller upp en bok framför ansiktet. På boken står det "True crime".

På andra plats: Ryaskolan i Göteborg

Med en oväntad vändning olik något annat bidrag lyckas eleverna i Ryaskolans läxhjälpsgrupp använda fantasin för att föra läsaren till en värld där teknologi och natur möts i symbios. Berättelsens vågade ordval drar in läsaren i en ny värld och det är med stor spänning man rycks in i sagans futuristiska universum.

Juryns motivering

…såg på det mystiska maskinskeendet. Maskinen var enorm och väldigt högteknologisk. Den hade stora mekaniska armar som försiktigt grep tag om trädstammen och förde den in i en stor öppning. Det blev en skräckfull stund. Lövet kunde känna på sin magkänsla hur maskinen var mörk utan att ens vara inuti maskinen. Lövet kände en konstig förnimmelse när trädet passerade maskinens tröskel. Det var som om en svag vibration gick igenom hela växten. När trädet var helt inuti maskinen, förvandlades den inre atmosfären dramatiskt. Lövet kunde höra en pulserande melodi och kände att det var på väg att vara med om något utöver det vanliga. Plötsligt hörde lövet en mjuk, elektronisk röst som sade: ”Välkommen till Ekosfärmaskinen, där vi försöker återskapa den naturliga världen i en symbios med teknologi.”

Lövet förstod att det hade blivit en del av ett experiment för att bevara och återskapa naturen med hjälp av den senaste tekniken. Trädet, som var fullt medvetet i denna nya värld, började uppleva en märklig förändring. Det kände sig starkare och mer levande än någonsin tidigare. Dess rötter började knyta an till ett av de mekaniska vattendragen i maskinen, och det började ge ifrån sig en lugnande doft som fyllde hela rummet.I den konstgjorda skogen kunde lövet se andra träd och växter, både naturliga och teknologiska. Djur av metall och kiselstrukturer rörde sig harmoniskt genom denna ekosfär. Det var som om människor hade lyckats återskapa en bit av naturen mitt i den digitala världen. Lövet insåg att det var en del av något större, en strävan att balansera teknologins framsteg med bevarandet av naturen. Det kände stolthet över att vara en representant för det naturliga i denna unika fusion av det organiska och det artificiella.

På tredje plats: St Olofsskolan i Sundsvall

Med en klassisk skräckhistoria som förnyas med ett löv som huvudperson har eleverna i St Olofsskolans läxhjälpsgrupp fått läsaren indragen i ett mysterium utan dess like. Berättelsen ger suget efter mer och vad som egentligen ligger bakom det som sker i berättelsen kommer att hålla läsaren sömnlös av undran.

Juryns motivering

…såg hur det delades i massa små bitar. Man hamrar och spikar ihop trädet och bygger ihop det till en stuga. Stugan målas röd. 50 år senare är den lilla stugan gammal och möglig och en grupp turister flyttar in. Den har inte kvar sin röda färg och är täckt av spindelnät. En av turisterna som flyttat in hade arbetat i fabriken som klyvde trädet. Han heter Mr. Bob och säger stolt: “Vet ni, jag var med och skissade och byggde denna stuga”. I stugan viner vinden om nätterna precis klockan 03.33. Turisterna tycker att det är irriterande och tillslut bestämmer sig Mr. Bobs son Jonas att gå och titta varför det låter så högt. Han försöker skrika men det går inte när en hand som ser ut att vara gjord av löv tar tag i honom. 

Jonas vänder sig om för att se vad det är, men allt är svart. Det går några minuter och de andra börjar bli oroliga för Jonas. Hans flickvän går ut för att leta efter honom. Hon ser honom inte, det enda hon ser är en tornado av löv. Hon tycker sig se tröjan hon stickat till Jonas flyga runt bland löven. Hon ropar i panik på Mr. Bob. De blir rädda när de ser alla löven flyga omkring i natten. Chockade springer de för att gömma sig och hittar ett gömställe. De ser inte vad det är men springer ändå in i byggnaden. När alla kommit in, tänds tillslut ljuset i taket. De upptäcker till sin fasa att de befinner sig i en sågmaskin. Den är igång. De skriker ”Hjälp! Vem där?!”. Ett monster, som formats av löv skriker “Mr. Bob!”. Mr. Bob vänder sig och hör monstret säga: “Minns du vad du gjorde med mitt träd?” Dagen efter hittas tre turister döda, alla täckta av löv.

Tävlingens jury

Bild på kvinna i blommig klänning, utomhus med grönskande bakgrund

Helena Dahlgren. Författaren Helena Dahlgren har gett ut över tjugo böcker för barn och vuxna. 2021 vann hon det amerikanska barnbokspriset Kids’ Book Choice Award i kategorin Best Fantasy World Builder för sin populära serie om Ödesryttarna, som finns utgiven på tio språk. Just nu är hon aktuell med den lättlästa skräckisen Dödlig dans. Hon bor i Stockholm med sin familj och älskar böcker, katter och att kolla på skräckfilm, helst om hemsökta hus.

Fotograf: Marcus Stenberg

Bild av en man i skjorta med axellångt hår. Bilden är tagen i profil och i gråa toner.

Nils Lundkvist. Nils Lundkvist är författare och mellanstadielärare och bor i Skellefteå. För sin debutbok Kuben vann han nyligen Barnradions Bokpris.

Fotograf: Pär Olofsson

Porträttbild i färg av Greta Gipper som tittar in i kameran och ler.

Greta Gipper. Greta är regionchef för region syd på Läxhjälpen och initierade läslovstävlingen. Greta brinner för allas rätt till utbildning där hon menar på att språket och fantasin har en central roll och just därifrån byggdes idén om läslovstävlingen.