Läxhjälpen
Intranät login knapp Intranät login knapp

Nyhetsarkiv /

Jullovstävling 2022: Årets bidrag!

Innan jullovet anordnade Läxhjälpen en pepparkakstävling för läxhjälpsgrupper runtom i landet. Här presenterar vi de inskickade bidragen!

Bilden föreställer två pepparkakshus med en snö-beklädd bakgrund. På pepparkakshuset till vänster på bilden så finns där vit glasyr som täcker såväl husets kanter som skorstenens. På taket finns där non-stop choklad i olika färger. Det finns även tre polkagris-stänger som sticker ut ur skorstenen. Husets fönster är täckta med vit och röd glasyr. Framför huset står en snögubbe med grön glasyr som knappar. Pepparkakshuset till höger på bilden har grön glasyr på hustakets kanter. Taket har vitt puder på och i mitten på taket finns där ett hjärta i grön glasyr. Framför huset står två snö-gubbar med grön och röd glasyr på sig. Snögubben till vänster har en vit hatt på sig.

Pepparkakshusen har gjorts av läxhjälpsgrupperna på våra samarbetsskolor. Ett stort tack till alla som kommit med bidrag!

Grön bakgrund med ett pepparkakhus med rutigt tak gjort av glasyr. Framför huset syns pepparkaksfigurer med glada ansikten, ett par röda julklappar och granar ritade i tuschpenna.
1. Frejaskolan. Motivering: ”Barnens tanke bakom denna skapelse är att de två stora husen bildar en skola och framför är skolgården med julpynt och leksaker och vi tre läxhjälpare är de tre vänstra gubbarna. Det står också en lekstuga lite skymd bakom gubbarna i högra delen av bilderna. Det var lite besvärligt att få till bygget och att det skulle hålla ihop utan att rasa och vi hade lite motgångar längs vägen men vi kämpade på tillsammans och fick ihop allting till slut. Mest arbete lades på hustaken, se detaljbild!”
Närbild på taket till ett pepparkakshus med glasyr på

”Barnens tanke bakom denna skapelse är att de två stora husen bildar en skola och framför är skolgården med julpynt och leksaker och vi tre läxhjälpare är de tre vänstra gubbarna.”

Elin, Billy, Adam och alla läxhjälpsbarnen i Frejaskolans tisdag-torsdag-grupp
Tre bilder bredvid varandra med elever som står runt ett bord och försöker få pepparkakorna att hålla ihop
2. Annerstaskolan (Stockholm). Motivering: ”Vi ville prova något nytt och använda vanliga pepparkakor istället för pepparkakshus.. det blev nog en flopp. Men eleverna hade jättekul ändå och samarbetade in i det sista.”

”Vi ville prova något nytt och använda vanliga pepparkakor istället för pepparkakshus.. det blev nog en flopp. Men eleverna hade jättekul ändå och samarbetade in i det sista.”

Annerstaskolan i Stockholm
Pepparkakshus med ett tak i blå glasyr med en skumtomte på och en skorsten gjord av silverfärgade chokladkulor. På taket står det "Läxhjälpen 2022" och framför huset står en julgran av pepparkaka och en snögubbe gjord av glasyr.
3. Pettersbergsskolan (Västerås) Motivering: ”Läxhjälpen för oss och eleverna symboliseras med den ljusblåa färgen. Därför täckte vi husets tak med blå marsipan. Vi och eleverna ville ge huset en mysig känsla, som vi känner i vår lilla grupp under våra läxhjälpspass. Vi dekorerade med fina pastel färger och gav skorstenen lite bling bling känsla. Vi spritsade snö på kanterna för att det råkade snöa under tiden vi dekorerade huset. På sidan av huset har vi två bodyguards till skumtomtar som symboliserar oss läxhjälpare haha. Självklart glömde vi inte att lägga till ett fint dekorerat pepparkakshjärta som symboliserar kärleken bland eleverna och läxhjälpare. Slutligen byggde en av våra elever en originell blå snögubbe, något man aldrig sett förut, och en fin gran ur pepparkaksstjärnor. Vi och eleverna hade väldigt roligt med bygget!”

”Vi spritsade snö på kanterna för att det råkade snöa under tiden vi dekorerade huset. På sidan av huset har vi två bodyguards till skumtomtar som symboliserar oss läxhjälpare haha. Självklart glömde vi inte att lägga till ett fint dekorerat pepparkakshjärta som symboliserar kärleken bland eleverna och läxhjälpare.”

Läxhjälpare: Sara & Rahaf samt eleverna Narin, Zerrin, Selma, Cibell, Muhim.
4. Skälltorpsskolan (Göteborg). Bilden föreställer ett pepparkakshus med grön glasyr runt kanterna på taket. Tre skumtomtar befinner sig vid skorstenen på taket och två stycken skumtomtar befinner sig nedanför hållandes i varsitt nonstop. På takets ena sida så finns det målat en gran med grön glasyr. På pepparkakstaket finns det även non-stop choklad i färgerna gult, grönt och rosa, samt ett fåtal i blått.
4. Skälltorpsskolan (Göteborg).
5. Elsa Brändströms skola (Linköping). Bilden föreställer ett pepparkakshus med vitt puder som täcker hela taket och delar av skorstenen samt marken nedanför. På taket står där skrivet "God jul" i blå glasyr. Bakom huset står två elever som gör handgester.
5. Elsa Brändströms skola (Linköping). Motivering: Här kommer tävlingsbidraget från grupp MO1 i Linköping!
6. Nybyggeskolan TT1. Bilden föreställer ett pepparkakshus på ett bord. Pepparkakshuset har nonstop-choklad i olika färger som täcker hela taket. Skorstenen är beklädd med polkagris-karameller. Kanterna till fönstren och dörren på pepparkakshus har grön glasyr. Framför huset finns en gång beklädd med polkagris-karameller samt en snögubbe med röd halsduk av glasyr, samt ögon och mun med grön glasyr.
6. Nybyggeskolan TT1 (Västerås).
7. Nybyggeskolan MO1 (Västerås). Bilden föreställer ett pepparkakshus med marshmallows runt kanterna på taket. Taket är beklätt med ett hjärta i vit glasyr, ett kors i vit glasyr samt gula nonstop-choklad i form av ett A. Skorstenen är beklädd med gröna och röda nonstop-choklad. Fönstren på pepparkakshuset har vit glasyr runt kanterna. Nedanför huset, på marken, finns där marshmallows föreställande snö. Mot väggen till pepparkakshuset står tre skumtomtar.
7. Nybyggeskolan MO1 (Västerås). Motivering: ”Vi tolkade temat Läxhjälpen som ”en stuga för att känna gemenskap och kärlek”. Huset föreställer klassrummet vi har läxhjälp i och som ni ser har vi valt att göra den hemlik för att vi känner verkligen att Läxhjälpen är vårt andra hem. På taket har vi skrivit ”A” med gult och det motsvarar våra betyg idag som Läxhjälpen har hjälpt oss att uppnå. Skumtomtarna föreställer våra fina läxhjälpare som har tagit väl hand om oss.”

”På taket har vi skrivit ”A” med gult och det motsvarar våra betyg idag som Läxhjälpen har hjälpt oss att uppnå. Skumtomtarna föreställer våra fina läxhjälpare som har tagit väl hand om oss.”

Läxhjälpsgruppen MO1 på Nybyggeskolan i Västerås
8. Höjaskolan (Malmö). Bilden föreställer ett pepparkakshus på en bricka fylld med vit bomull. Pepparkakshuset har ett tak bestående av glitter i form av stjärnor och andra former, i olika färger. På kanten, på toppen av taket, så finns där rosa gelehallon. På toppen av skorstenen finns där ett enstaka rosa gelehallon.
8. Höjaskolan (Malmö). Motivering: ”Innan vi började med pepparkakshuset tänkte vi ut en plan över hur vi ska framföra en julkänsla. Julen är en tid som hela familjen samlas för att spendera tid med varandra. Man pyntar julgranen, lägger julklappar under granen och julbakar. Man skapar den stämning som gör alla lyckliga, glada, alla tillsammans för att ha roligt. Denna pepparkakshus vi har tillverkat har vi gjort med kärlek och gått utifrån allas perspektiv och tankar om julen. Avslutningsvis vill vi framför att oavsett vad du har gått igenom och kämpar med varje dag vare sig det är betygen, jobbet osv, är julen en tid som vi samlas och man har roligt tillsammans. God Jul och Gott nytt år!”

”Julen är en tid som hela familjen samlas för att spendera tid med varandra. Man pyntar julgranen, lägger julklappar under granen och julbakar. Man skapar den stämning som gör alla lyckliga, glada, alla tillsammans för att ha roligt. ”

Höjaskolan i Malmö, med läxhjälparna Madeleine, Freja och Raja
9. Gottsundaskolan (Uppsala). Bilden föreställer två pepparkakshus med en snö-beklädd bakgrund. På pepparkakshuset till vänster på bilden så finns där vit glasyr som täcker såväl husets kanter som skorstenens. På taket finns där non-stop choklad i olika färger. Det finns även tre polkagris-stänger som sticker ut ur skorstenen. Husets fönster är täckta med vit och röd glasyr. Framför huset står en snögubbe med grön glasyr som knappar. 

Pepparkakshuset till höger på bilden har grön glasyr på hustakets kanter. Taket har vitt puder på och i mitten på taket finns där ett hjärta i grön glasyr. Framför huset står två snö-gubbar med grön och röd glasyr på sig. Snögubben till vänster har en vit hatt på sig.
9. Gottsundaskolan (Uppsala). Motivering: ”Vår positivitet och julkänsla var så stor att det svämmade över och fyllde hela två hus. Under terminen har eleverna utvecklats enormt – med allt från närvaro och ambition till prestation i skolan! Våra hus reflekterar vår glädje, julfeeling och ett bra avslut på höstterminen!”

10. Väsby Skola (Uppsala). Bilden föreställer olika icke-sammansatta delar av ett pepparkakshus. Takdelen uppe till vänster i bilden har ett rutnät gjort av vit glasyr, med grön glasyr runt kanterna. Till höger om toppen på bilden finns där en kantvägg med fönster dekorerade i grön, vit och röd glasyr. På kantväggen är det även en stege ditmålad med vit glasyr. På toppen av kantväggen finns där vit glasyr. Runt takdelen finns där hus delar täckta i dekorationer av marshmallows i olika färger, non-stop choklad i olika färger samt röd glasyr.  Takdelen till vänster om mitten av bilden har marshmallows i röd, blå och vit färg fast-klistrat med röd glasyr. 

Höger om mitten av bilden så finns där en husvägg med två fönster, på husväggen är det dekorerat med grön och röd glasyr. 

Längst ner på bilden finns två delar, en kantvägg till vänster som är dekorerat med blå och vita marshmallows runt ett av fönstren, grön glasyr runt kanten på fönstret under. 

Till höger på nedre delen av bilden finns en långvägg som är dekorerad i röd, vitt och grön glasyr. Den röda glasyren är runt fönsterkanterna. 

Delarna ligger allesammans på ett bord.
10. Väsby Skola (Upplands Väsby). Motivering: ”Delarna beskriver vår skola. Skolan vi har läxhjälp på. Som du ser är alla delarna unika på sitt sätt, detta symboliserar oss elever. Vi alla är unika på vårt sätt och är olika bra på olika saker. Läxhjälpen gör att vi kan få hjälp med att bli bättre på det vi är mindre bra på och få chansen att nå våra mål och åstadkomma mer. Därför fick varje elev göra en del av huset och uttrycka sin konst och fantasi. ”

”Läxhjälpen gör att vi kan få hjälp med att bli bättre på det vi är mindre bra på och få chansen att nå våra mål och åstadkomma mer.”

Väsby Skola i Uppsala
11. St: Olofskolan (Sundsvall). Bilden föreställer ett pepparkakshus där taket är beklätt med röda, gröna, vita och gula non-stopchoklad, på takets ena sida står där "Läxhjälp" skrivet i vit glasyr. Skorstenen på taket är beklätt med röd glasyr och enstaka non-stop choklad. Kanterna, såväl som fönstren, på huset är beklätt i vit glasyr. På kantbyggen är symbolerna för division, addition, subtraktion och multiplikation skrivet i vit glasyr. 

Framför och bakom huset finns där julgranar gjorda av pepparkakor, beklädda av nonstop-choklad och glasyr.
11. St: Olofskolan (Sundsvall). Motivering: ”På passet var vi 13 elever, nästan alla kom alltså! Tillsammans har vi byggt ihop ett pepparkakshus som vi är så nöjda med.”

Eleverna tycker: “Det känns så bra att komma till Läxhjälpen för ni är alltid så snälla och man får så bra hjälp men man får också göra sånt här roligt ibland”, “Läxhjälpen har en fin gemenskap och man får verkligen hjälp med det man behöver”. “

”Vi får en annan syn på våran egna utveckling och potential”, “Det blir lättare att utvecklas när man vet vad man är bra och sämre på, samt vad man kan förbättra”.
 
”Vi skulle kalla vårt hus ett “kreativt mästerverk” som visar på vår goda samarbetsförmåga och som symboliserar Läxhjälpen. På Läxhjälpen hjälper vi också varandra genom teamwork när vi jobbar med skolarbetet. Vi får hjälp av våra läxhjälpare men vi hjälper också varandra. Vi har också skrivit Läxhjälpen, namnet på vår skola och målat de fyra räknesätten som vi ofta jobbar med på huset.”

”På Läxhjälpen hjälper vi också varandra genom teamwork när vi jobbar med skolarbetet. Vi får hjälp av våra läxhjälpare men vi hjälper också varandra. ”

St: Olofsskolan i Sundsvall
12. Vättleskolans TT-grupp (Göteborg). Bilden föreställer ett stort pepparkakshus med skorsten beklätt i olika färger av non-stop choklad. Runt huset finns där nio mindre pepparkakshus, alla beklädda på olika vis, med olika färger på glasyren samt olika dekorationer överlag.
12. Vättleskolans TT-Grupp (Göteborg). Motivering: ”Vi har skapat Läxhjälpens värld, där allt är möjligt! Vårt koncept är att varje litet pepparkakshus representerar varje elev som går på Läxhjälpen och det stora pepparkakshuset är Läxhjälpen där vi alla samlas. Alla ser olika ut och har olika förutsättningar men är lika välkomna! I Läxhjälpens värld får allas drömmar plats oavsett hur små eller stora de är och ingenting är omöjligt.”

”I Läxhjälpens värld får allas drömmar plats oavsett hur små eller stora de är och ingenting är omöjligt.”

Vättleskolans TT-grupp i Göteborg
13. Vättleskolans MO-grupp (Göteborg). Bilden föreställer kanten av ett pepparkakshus i förgrunden beklätt med glasyr i blått och vitt. På kantväggen finns en stjärna gjord i vit glasyr, under stjärnan står där skrivet "Vättleskolan" i mörkblå glasyr. På väggens kanter är där non-stop-choklad i gröna och röda färger. Fönstret på kantväggen har vit glasyr runt kanterna samt prickar av blått glasyr.
13. Vättleskolans MO-grupp (Göteborg). Motivering: ”Alla gjorde en sida av huset för att representera våra personligheter. Alla våra personligheter sammansätts när huset är byggt och att de representerar hur Läxhjälpen kan föra samman olika kulturer, uppväxten och personligheter. Detta leder till något fint, ett ställe där vi alla kan vara oss själva!”

”Alla våra personligheter sammansätts när huset är byggt och att de representerar hur Läxhjälpen kan föra samman olika kulturer, uppväxten och personligheter.”

Vättleskolans MO-grupp i Göteborg
14. Gottsundaskolans MO1-grupp (Uppsala). Bilden föreställer ett pepparkakshus med ett tak klätt i vitt puder, taket är även dekorerat med non-stop choklad i olika färger samt pepparkakshjärtan. 

Kantväggen på huset är beklädd med non-stopchoklad.

Pepparkakshuset står på ett bord med vitt puder på.
14. Gottsundaskolans MO1-grupp (Uppsala).
Johannesskolans TT1-grupp (Malmö). Bilden föreställer ett pepparkakshus med "Plugga" skrivet i röd glasyr på takets ena del, delen har även grön glasyr runt dess kanter. Vit glasyr ligger på toppen av taket. Nedanför taket står där en skum-tomte. Vid huset ligger även en tub glasyr.
15. Johannesskolans TT1-grupp (Malmö).