Läxhjälpen
Intranät login knapp Intranät login knapp

Nyhetsarkiv /

”Jag blir glad när jag kommer hit och ser läxhjälparna, då vill jag plugga”

Det är onsdag och veckans andra läxhjälpspass på Hjällboskolan är i full gång. Passet som började 17 har nu varit igång i en timma och det är dags för en fikarast med frukt och majskakor. Eleverna Nura och Shazi är som alltid på plats.

Tre personer gruppfoto

Nura har gått på Läxhjälpen sedan hon gick i sjuan, och Shazi började i starten av åttan. Båda går nu i nian och det är mycket som kommer att hända framöver, med nationella proven och gymnasieansökan.

Anledningen till att de började på läxhjälpen var för att kunna få hjälp med att klara läxorna, proven och att höja sina betyg. Deras föräldrar jobbar många sena kvällar och i skolan hinner inte alltid lärarna med att hjälpa dem. På Läxhjälpen finns istället läxhjälparna. Nura och Shazi tycker att det är skönt att läxhjälparna är unga och pluggar precis som de gör, det gör det lättare att prata med dem.

“Jag blir glad när jag kommer hit och ser läxhjälparna, då vill jag plugga.”

Nura, elev i Läxhjälpsprogrammet

“Anledningen till att jag fortfarande går här är att man möts av glad personal när man kommer hit. Det är kul här samtidigt som man får hjälpen man behöver.”

Shazi, elev i Läxhjälpsprogrammet

De har båda lyckats höja sina betyg under åren de gått på läxhälpen och har bara några få betyg kvar som de känner att de vill höja. De berättar även att deras självförtroende har blivit mycket högre.

“Jag gick in på proven och kände att jag bara kan få F.”

Shazi, elev i Läxhjälpsprogrammet

Istället känner de nu att de tror på sig själva. De vet att de kan nå sina mål och de har bättre koll på hur de ska plugga för att få resultaten de vill ha. De tycker att det bästa med Läxhjälpen är att alla blir respekterade, att alla får hjälp och en chans att prata i klassrummet. Att ha en plats där läxhjälparna hjälper dem pusha sig själva samtidigt som de tvingar dem att ta pauser och fika för att orka mera uppskattas. Läxhjälpen för dem är en plats där lärandet finns överallt. De lär sig av läxhjälparna och av varandra, samtidigt som läxhjälparna lär sig av dem.

Efter rasten fortsätter passet och de pluggar hårt inför ett fysikprov som de har om två dagar. Innan de sedan lämnar läxhjälpspasset för dagen säger Nura och Shazi att de har något viktigt de vill hälsa till alla elever där ute: “Börja på läxhjälpen!”

Texten är skriven av Sara Ivarsson och bilderna är tagna av Karin Diep. Båda är läxhjälpare på Hjällboskolan i Göteborg.