Läxhjälpen
Intranät login knapp Intranät login knapp

Var med och vänd trenden – tillsammans för fler gymnasieklara ungdomar

Just nu går elever över hela Sverige sina sista veckor i grundskolan. Många ser fram emot sommarlov innan de tar nästa steg i livet och börjar gymnasiet. Men tusentals niondeklassare kommer inte kunna börja gymnasiet i höst. Det är något som medför stora utmaningar för både enskilda individer och hela vårt samhälle. För vad händer egentligen om över 19 000 ungdomar inte klarar grundskolan – varje år?

Förra året gick 19 916 elever ut nian utan möjligheten att kunna plugga vidare på gymnasiet till hösten. Det motsvarar 16% av alla niondeklassare läsåret 23/24, vilket är en ökning med 1,5% jämfört med tidigare år. Samtidigt ser vi sjunkande PISA-resultat i både läsförståelse och matte. Det är en oroande utveckling med konsekvenser som sträcker sig långt utanför skolans väggar.

  • För individen innebär en oavklarad skolgång högre risk för socialt och ekonomiskt utanförskap, psykisk ohälsa och framtida arbetslöshet*.
  • För näringslivet kan det leda till framtida kompetensbrist och försvårade möjligheter att hitta och matcha kvalificerad arbetskraft som stämmer överens med företagens behov**.
  • För samhället i stort kan det innebära allt från ökade kostnader till lägre valdeltagande***. Under sin livstid kan en person som inte klarat grundskolan i snitt kosta samhället 12 miljoner kronor****.

Att allt fler inte klarar grundskolan är med andra ord en oroande utveckling som berör oss alla på lång sikt. Men det går att vända trenden – om vi hjälps åt.

*Läxhjälpen, Rädda Barnen, Friends, Idrott utan gränser (2025), Nytt kunskapsunderlag – genom samverkan kan vi ge fler en jämlik chans att klara skolan, laxhjalpen.se. ** Arbetsförmedlingen (2025), Rapport Arbetsmarknadsutsikterna våren 2023, arbetsformedlingen.se. *** SCB (2025), Analys av valdeltagande vid de allmänna valen 2022, Analys av valdeltagande vid de allmänna valen 2018, SCB.se. **** spsm.se, friends.se, skolvärlden.se, SOU 2016:94

Konkreta insatser som ger resultat

Sedan starten 2007 har Stiftelsen Läxhjälpen arbetat mot ett tydligt mål: att fler elever ska klara skolan med ett stärkt självförtroende inför framtiden. För att lyckas med det krävs mer än fokus på bara betyg. Vi behöver inspirera, motivera och se till att ungdomar har förebilder att se upp till. 

Läxhjälpens metod och struktur är ett bevis på att det går att göra skillnad. Genom ett nära samarbete med näringsliv, kommuner, skolor samt högskole- och universitetsstudenter kan vi erbjuda ett kostnadsfritt och långsiktigt stöd till elever som riskerar att inte klara grundskolan. Insatserna har genom åren bidragit till att:

  • 77 % av läxhjälpseleverna i åk 9 har nått gymnasiebehörighet
  • 75% av alla läxhjälpselever har stärkt sitt självförtroende
  • 79% av alla läxhjälpselever har ökat sin lust att plugga vidare

Tillsammans för fler klarade skolgångar

Vårt arbete är endast möjligt tack vare våra samarbetspartners och alla som på ett eller annat sätt bidrar. Vi är glada över att få samarbeta med allt från lokala företag till nationella bolag, kommuner och stiftelser samt privatpersoner som alla delar visionen om att fler ungdomar ska ha förutsättningar att klara grundskolan och forma sin egen framtid.

Porträtt av Martin Svensson som är Hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Västerbotten

Martin Svensson, hållbarhetssamordnare på LF Västerbotten

”Inom ramen för vårt sociala hållbarhetsarbete samarbetar vi med Stiftelsen Läxhjälpen för en trygg och inkluderande framtid i Västerbotten. Läxhjälpen får fler att klara skolan och komma in på gymnasiet, något som gynnar varje individs förutsättningar att både må bra och vara delaktig i samhället. Att stötta upp där det behövs mest är ett bra sätt för att fler barn och unga ska kunna utvecklas och inspireras till livslångt lärande.”

Men när det fortfarande finns skolor där 7 av 10 elever inte klarar högstadiet och sammanlagt 16% av Sveriges niondeklassare inte klarar grundskolan, måste vi bli fler som hjälps åt.

Vill ditt företag vara med och vända trenden?

Som samarbetspartner kan du stötta Stiftelsen Läxhjälpen på flera olika sätt – långsiktigt finansiellt stöd, enskilda gåvor, jobberbjudande för ungdomar, studiebesök och inspiration för elevernas framtida yrkesval är bara några exempel på hur företag och organisationer bidrar till vår verksamhet. 

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för att berätta mer om våra partnerskap!

Allt fler står på skolavslutningen i nian utan att kunna plugga vidare på gymnasiet. Förra året översteg antalet 19 000 ungdomar. Det är en oroande trend som har stora konsekvenser – allt från ekonomiskt och socialt utanförskap för individer till kompetensbrist för företag och ökade kostnader för samhälle.

De senaste PISA-resultaten från 2022 visar en oroande trend: andelen svenska 15-åringar som presterar under grundläggande nivå i läsförståelse har ökat. 

God läsförståelse påverkar ungas möjligheter att förstå instruktioner, ta till sig information, kommunicera effektivt och fatta välgrundade beslut – färdigheter som är avgörande i skolan, i vardagen, på arbetsmarknaden och i samhället i stort.

Mer om Stiftelsen Läxhjälpen