Panelsamtal under MR-dagarna – hur säkerställer vi likvärdig utbildning i omställningens tid?
Under mänskliga rättighetsdagarna bjöd Stiftelsen Läxhjälpen, tillsammans med Länsförsäkringar Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten, in till ett panelsamtal om hur omställningens tid kan påverka rätten till likvärdig utbildning. Ett genomgående tema under samtalet var vikten av att fler måste engagera sig i ungas utbildning och framtid.
I panelen deltog Martin Svensson, hållbarhetssamordnare på Länsförsäkringar Västerbotten, Elisabet Nihlfors, ordförande för Stiftelsen Läxhjälpen och Helene Hellmark Knutsson, landshövding på Länsstyrelsen Västerbotten. Panelsamtalet modererades av Stiftelsen Läxhjälpens regionchef Dariel Ortega Linares.
MR-dagarna hölls i år på Sara Kulturhus i Skellefteå. Stiftelsen Läxhjälpen var på plats som utställare och bjöd, tillsammans med vår samarbetspartner Länsförsäkringar Västerbotten, in till ett panelsamtal. Även Länsstyrelsen Västerbotten deltog i panelen.
Samtalet tog avstamp i att det finns en förväntan om en stor tillväxtzon och ökad arbetskraft i norr, samtidigt som vi ser att hundratals elever, enbart i Västerbotten, halkar efter i skolan – varje läsår. Hur säkerställer vi kompetensförsörjningen framåt? Vilka möjligheter och lösningar finns?
Ett genomgående tema under samtalet var vikten av att fler måste engagera sig i ungas utbildning och framtid. Paneldeltagarna lyfte att en stark samverkan mellan civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor behövs för att kunna lyckas på lång sikt. Tillsammans måste vi kunna erbjuda grundläggande utbildning som motsvarar samhällets behov och förbereder unga för framtiden.
Detta berör dock inte bara frågan om hur vi säkerställer framtidens arbetskraft. Det handlar också om demokrati, där vi banar väg för ett samhälle där människor känner sig inkluderade och behövda. Alla måste erbjudas likvärdig utbildning, samtidigt som bildning är en förutsättning för demokratins överlevnad. I glesbygden kan exempelvis långa avstånd vara ett hinder för eleverna. Digitala lösningar kan skapa nya vägar för utbildning, men det kräver samverkan mellan alla sektorer för att utveckla och göra dessa verktyg tillgängliga.
Även inspiration till framtida yrkesval, goda förebilder och lusten till ett livslångt lärande är viktigt att eleverna får med sig i ung ålder. Vägen efter grundskolan är inte alltid självklar, speciellt i en tid som präglas av ständiga förändringar. Därför måste skolor, närsamhälle och näringsliv visa att det finns tydliga vägar framåt samt ge eleverna en positiv syn på lärande. Det kan exempelvis innebära att presentera olika studie- och yrkesmöjligheter för ungdomar, i vilka de kan se sig själva i framtiden.
Sammanfattat är det ett gemensamt ansvar att elever ska vilja utbilda sig och lyckas i skolan. Näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor behöver hitta ett nära och starkt samarbete för att säkerställa framtida behov och kompetenser. Samtidigt behöver vi se till att ingen hamnar efter i omställningens tid, när världen, samhället och individuella förutsättningar förändras allt snabbare. Lösningar som bidrar till att alla ungdomar får en bra grund att stå på är avgörande för att fler ska lyckas navigera i omställningens tid – oavsett om de efter gymnasiet vill studera vidare eller gå direkt ut i arbetslivet.
Vi på Stiftelsen Läxhjälpen är glada över möjligheten att genom olika typer av sektoröverskridande samarbeten kunna stötta fler ungdomar att klara grundskolan och bidra till att de får större inflytande i att forma sin egen framtid.
Tack till Stiftelsen Läxhjälpens regionchef Isatou Keitta som koordinerade panelsamtalet och regionchef Dariel Ortega Linares som modererade. Tack till paneldeltagarna för många kloka tankar om sektoröverskridande samverkan. Och tack till alla som lyssnade in och deltog!
Om MR-dagarna
Mänskliga rättighetsdagarna har funnits sedan år 2000 och är en mötesplats för frågor som rör mänskliga rättigheter på lokal, nationell och global nivå. I år hölls MR-dagarna på Sara Kulturhus i Skellefteå. Temat var “Rättigheter i omställningens tid”.
Vårt arbete
Var du växer upp och vad dina föräldrar har för utbildningsbakgrund spelar ofta en avgörande roll för vilka som når gymnasiebehörighet i…
Samarbeta med oss
Genom ett brett samarbete kan vi hjälpa fler barn och ungdomar att klara skolan. Tillsammans ger vi unga ett extra stöd och…