Läxhjälpen
Intranät login knapp Intranät login knapp

Nyhetsarkiv /

”Skolor bryter mot lagen – unga får inte läxhjälp” – debattinlägg i Aftonbladet

Idag publicerades ett debattinlägg i Aftonbladet där Stiftelsen Läxhjälpens generalsekreterare, Henrik Szabo, och ordförande, Elisabet Nihlfors, skriver om konsekvenserna av att skolor har svårt att erbjuda elever lagstadgad läxhjälp. De menar att politiker behöver ta tag i flera viktiga åtgärder och att samarbeten med civilsamhällesaktörer utan vinstintresse kan stötta fler att klara skolan.

En tidning ligger på ett bord

Debattinlägget tar avstamp i en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Stiftelsen Läxhjälpen. Undersökningen visade bland annat att 6 av 10 lärare känner oro över att de inte har tillräckligt med resurser för att kunna tillgodose elevernas behov av läxhjälp.

Läget beskrivs som allvarligt. Behovet av individuellt stöd hos eleverna växer samtidigt som elevgrupperna blir för stora. Det råder även brist på ämneslärare som kan handleda eleverna efter ordinarie undervisning. 

Det är ett oacceptabelt antal unga som missar att uppnå sin fulla potential, som riskerar att hamna i arbetslöshet eller i värsta fall dras in i kriminalitet.

Utdrag ur debattinlägget i Aftonbladet

I debattinlägget betonas behovet av mer resurser och stöd till skolorna, samt möjligheterna som finns i samarbeten mellan skolor och civilsamhällesaktörer utan vinstintresse. Henrik Szabo och Elisabet Nihlfors menar att politikerna behöver ta tag i flera viktiga åtgärder för att göra verklig skillnad:

  • Skolorna behöver omgående mer resurser för att kunna erbjuda extra studietid för att ens uppfylla dagens lagkrav.
  • Civilsamhällesorganisationer måste ges möjlighet att erbjuda högkvalitativ läxhjälp i skolor för att täcka upp där behoven är som störst. Lär av de skolor som redan har förbättrat studieresultaten över tid i samverkan med seriösa aktörer.
  • Regeringen måste säkerställa att inga företag som är intresserade av snabba vinster tillåts att erbjuda läxhjälp. Enbart aktörer som tillhandahåller läxhjälp långsiktigt, genom beprövade metoder och som kan påvisa effekt ska tillåtas få ta del av offentliga medel.

Här kan du läsa hela debattartikeln på Aftonbladets hemsida.