Vanliga frågor

Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får. Om du ändå inte får svar på din fråga, kontakta oss gärna på info@laxhjalpen.se.

Hur kan jag investera i Läxhjälpen?
Stiftelsen Läxhjälpen knyter partnerskap både med företag och privatpersoner. Om du är intresserad att investera i vår läxhjälp kan du läsa mer om partnerskap här. Både privatpersoner och företag kan även ge en gåva. Läs om hur du lämnar en gåva här. Du är varmt välkommen att kontakta vår generalsekreterare Maria Arneng, maria@laxhjalpen.se, 076-0069413.

Jag söker läxhjälp till mitt barn. Hur gör jag?
Vi säljer inte privat läxhjälp. Vi samarbetar endast med utvalda skolor där en hög andel elever inte når godkänt betyg i kärnämnena. Eleverna väljs ut av lärarna utifrån behov. Går ditt barn inte på en av våra samarbetsskolor kan vi tyvärr inte hjälpa dig.

Skolan som mitt barn går på samarbetar med Läxhjälpen, kan hen få läxhjälp?
Eleverna som börjar på Läxhjälpen väljs ut av lärarna på våra samarbetsskolor utifrån deras behov av extra stöd. Lärarna väljer ut eleverna utifrån följande målgruppsbeskrivning:

  • Högstadieelever i årskurs 8 eller 9, som riskerar att få underkänt (betyg F) i ett eller flera kärnämnen, (matematik, engelska och svenska/svenska som andraspråk).
  • Lärarna bedömer att eleverna kan tillgodogöra sig hjälpen.
  • Fördelningen ska vara jämn mellan tjejer och killar.

Tyvärr kan vi bara ta emot ett begränsat antal elever. Men om du tycker att kriterierna stämmer in på ditt barn och skolan samarbetar med oss, prata med skolans rektor eller barnets mentor.

Mitt barns skola behöver verkligen Läxhjälpen. När kommer ni dit?
När vi inleder ett samarbete med en skola utgår vi från Skolverkets statistik. Vi prioriterar socioekonomiskt utsatta områden där resultaten i skolorna ligger under rikssnittet. Du är välkommen att lämna intesseanmälan och tips här.

Behovet av läxhjälp är stort och vårt mål är att starta Läxhjälpen på allt fler skolor i takt med att vi får fler partners.

Jag är intresserad av att arbeta som läxhjälpare, hur gör jag?
Våra läxhjälpare är noggrant utvalda, avlönade universitets- och högskolestudenter som har olika bakgrund, erfarenheter och kommer från olika studieinriktningar. För att bli en av oss ska du vara en student med förmåga att förmedla kunskap och motivera till lärande. Du ska vara positiv, lyhörd och tydlig och tycka att mötet med unga är roligt och givande. Läs mer om arbetet som läxhjälpare här.

Vi rekryterar nya läxhjälpare och vikarier löpande under året så om du tror att arbetet som läxhjälpare kan vara något för dig är du varmt välkommen att ansöka direkt här.