Hoppfullt och engagerat på Läxhjälpens middag

Igår höll Stiftelsen Läxhjälpen en av sina middagar, i United Spaces lokaler i Waterfront Building i centrala Stockholm. Bland gästerna fanns bland annat före detta skolministern, tillika socialdemokraternas skolpolitiska talesperson, Ibrahim Baylan.

Läxhjälpens middagar sker regelbundet, och syftar till att informera nyfikna företagsledare, politiker och andra om stiftelsens arbete. Kvällens värd var Eva von Wernstedt, vd United Spaces och styrelseledamot i Stiftelsen Läxhjälpen. Under middagen berättade Maria Arneng om nuläget, med en växande verksamhet som nu hjälper nära 500 elever, samt om planerna framåt, med start i Malmö till hösten. Mest uppskattat, som vanligt, var dock elevers och läxhjälpares egna berättelser.
– Vi unga behöver förebilder och stöd från er vuxna. Josef är mer än en läxhjälpare för mig, han är som en bror, berättade Roza, som går i nian på Bredängsskolan.

– När jag började få tillbaka godkända prov, och till och med väl godkända, då trodde jag inte att det var sant, sa Ayat från Hjulstaskolan. Hon berättade hur hon nu satsar mer på skolan, med stöd från sin läxhjälpare Aras, som själv gått i Hjulstaskolan.

Ayat_Aras

Läxhjälparen Sanna berättade hur hon och eleven Lejla från Rinkebyskolan har jobbat extra mycket med studieteknik och koncentration, och hur det har gett fina resultat, bland annat höjt betyg i SO.

Efter elevernas modiga framträdande tog Ibrahim Baylan ordet, för att dela med sig av sina egna, personliga erfarenheter av skolan. En stor del av talet riktade sig till eleverna.

– När jag kom till Sverige på 80-talet var en av de mesta fantastiska sakerna att alla kunde skaffa sig en bra utbildning, oavsett bakgrund. I mitt hemland var det de med pengar som kunde utbilda sig och få bra jobb.

MingelmedBaylan2

Baylan poängterade att om vi inte får den svenska skolan på rätt köl igen kommer det att få konsekvenser i många delar av samhället. Bland annat sade han att vi med en medioker skola mister vi vår konkurrenskraft, och vi kan tvingas konkurrera på andra sätt, med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Men visst ska man vara hoppfull, för det finns en massa kapacitet ute bland ungdomarna, inte minst bland läxhjälpseleverna

– När jag blev minister var det första gången som en person med min, vår, bakgrund fick en post i regeringen. Idag är det nog nästan omöjligt att bilda en regering som inte har mångfald. Och om jag inte hade fått uppmuntran till att utbilda mig så hade jag kanske fortfarande stekt hamburgare. Eller varit pizzabagare. Och det var jag inte ens särskilt bra på.

– Bara för att något alltid har varit på ett sätt betyder det inte att det alltid måste vara så. Glöm inte det, avslutade Ibrahim Baylan.