Första middagen i Göteborg

När Stiftelsen Läxhjälpens första middag utanför Stockholm hölls på Elite Park Hotel i Göteborg den 9 februari var det rösterna inifrån verksamheten som engagerade mest. Läxhjälpseleven Daniella Sleiman som går i 8:an på Gårdstensskolan berättade hur hon med läxhjälparnas stöd har fått en helt annan syn på skolan, och på sig själv, på bara några månader:

– Jag har insett att skolan betyder väldigt mycket för mig, att jag vill plugga hårt och få bra betyg, sa Daniella.

De drygt 40 gästerna var inbjudna representanter från näringsliv, politik och skola. Några av de representerade företagen sponsrar redan nu läxhjälpstimmar i Göteborg, medan andra kom för att få veta mer om verksamheten. Som värd för middagen stod Fastighetsägarna GFR, vars näringspolitiske chef Magnus Ersman hälsade välkommen tillsammans med stiftelseordförande Harald Ullman.

Hedersgäster var förstås de tre elever och deras läxhjälpare som berättade om hur de tillsammans arbetar med studieteknik, motivation och läxläsning två gånger i veckan.

Middag_GbgFeb12_bord

Även rektorer från ett par av de skolor där Läxhjälpen finns berättade om sina erfarenheter av samarbetet.

– När Maria (Arneng, verksamhetsledare) ringde mig och berättade om Stiftelsen Läxhjälpen och hur de ville starta på Hjällboskolan så lät det så fantastiskt. Samtidigt väntade jag på att få höra om baksidan, att det skulle kosta oss en massa pengar. Jag var övertygad om att jag skulle behöva tacka nej, berättade Malin Gavin, rektor på Hjällboskolan.

Malin fortsatte med att berätta hur glad hon är att hon hade fel. Hjällboskolan var den första skolan i Göteborg där Läxhjälpen kom igång, i början av oktober 2011. Givetvis alldeles gratis för både skola och elever.

Yonis Hussein som går i 8:an på Hjällboskolan och hans läxhjälpare, juriststudenten Nora Spahija, berättade om deras gemensamma motvilja till att läsa kemi, men att de hittat olika sätt att göra det roligare. De läser ett stycke i taget, går igenom, upprepar och rimmar på svåra ord. Yonis berättade att även andra ämnen känns enklare nu och att målet är att bli läkare i framtiden.

DaniellaSleimanCarlAdamHellqvistImanAuoamiHakanMartin
Daniella Sleiman, Carl-Adam Hellqvist, Iman Imaoam och Håkan Martin.

Läxhjälparen Carl-Adam Hellqvist läser industriell ekonomi på Chalmers till vardags, men åker två kvällar ut till Gårdstensskolan för att läxhjälpa. Han tror inte att han skulle ha orkat jobba extra med något annat än just läxhjälp.

– Det ger så mycket tillbaka när man hjälper eleverna och ser deras framsteg, förklarade Carl-Adam.

Kurskamraten Håkan Martin arbetar som läxhjälpare på Lövgärdesskolan, där Iman Imaoam går i nian. Iman berättade att när man pluggar med andra blir det inte bara roligare utan också lättare. I framtiden vill hon jobba med barn. Håkan delade med sig av en solskenshistoria från när de hade en gemensam genomgång i gruppen inför ett historieprov.

– Vi sågs på torsdagen, provet hölls på fredagen, och när jag välkomnade eleverna på tisdagen möttes jag av stora leenden från alla dem som skrivit provet. Det hade gått väldigt bra! Då tog hjärtat ett skutt i bröstkorgen, berättade Håkan.

Fler bilder från middagen

gardstenssponsorer
Anna-Carin Lundblad, Gårdstensbostäder, Håkan Olsson, Peab, Michael Pirosanto, Gårdstensbostäder och Lennart Karlsson, Liljewall arkitekter, tre av de företag som möjliggjort att 25 elever får regelbunden läxhjälp i Gårdstensskolan.

MagnusErsmanFastighetsagarna_AnnaAnderssonKAB
Magnus Ersman, Fastighetsägarna GFR och Anna Andersson, KAB fastigheter.

NoraSpahijaYonisHussein_Hjallboskolan
Yonis Hussein från Hjällboskolan med sin läxhjälpare Nora Spahija.

Middag_GbgFeb12
Middagen hölls på Elite Park Hotel på Kungsportsavenyn och bekostades av Fastighetsägarna GFR.